پیش بینی تحولات بین المللی ویروس کرونا طی شش ماه
به گزارش مجله فان پی سی، با توجه به سیر نزولی و کاهش سرعت شیوع ویروس کرونا در بعضی از کشور ها که بیشترین آسیب را از این بیماری دیده اند، دولت این کشور ها اکنون در حال آنالیز و سنجش این موضوع هستند که آیا می توانند به زودی محدودیت ها را کاهش دهند تا از آسیب بیشتر به اقتصاد آن ها، جلوگیری گردد.
در این بخش اطلاعات مفیدی در خصوص آخرین پیشرفت های این بیماری و اینکه کشور های آسیب دیده با توجه به کاهش سرعت شیوع بیماری چگونه می توانند با کاهش محدودیت ها به آرامی به حالت عادی باز گردنند، توسط یک پزشک بیماری های عفونی و استاد طب بالینی در دانشکده پزشکی دانشگاه ملی استرالیا، ارائه شده و پرسش های متداولی پاسخ داده شده است.
پرسش و پاسخ ویروس کرونا
پرسش: اقدامات اخیر صورت گرفته توسط دولت ها در کشور های با آمار بالای ابتلا به ویروس کرونا، نظیر بسته شدن مرز ها، محدودیت حضور در مجامع عمومی و جلوگیری از تجمع، فاصله گذاری بین افراد و غیره، در کنترل این بیماری واگیر دار به چه مقدار موثر بوده و اساسا از چه شاخص هایی برای آنالیز استفاده می گردد ؟
پاسخ: اصلی ترین شاخصی که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرد این است که سطح فعلی عفونت و بیماری در جامعه چگونه است، به عبارت دیگر چه اتفاقی در منحنی اپیدمی موجود در حال رخ دادن است. اگر منحنی اپیدمی ابتلا رو به افزایش است، به این معنی است که این بیماری واگیر دار کنترل نشده است که در این صورت باید به فکر راه های کنترل دیگر برای جلو گیری از افزایش این بیماری در جامعه بود. اما اگر منحنی اپیدمی به صورت نزولی باشد یا به صورت پایدار امادر سطح پایین باشد در این صورت می توان به برداشتن بعضی کنترل ها و محدودیت ها فکر کرد. احتمالا این ویروس حداقل به مدت دو سال خواهد بود که این به این معنی است که تمام اقدامات ضروری که در حال انجام هستند نظیر شستشوی دست و فاصله بین افراد، احتیاج باشد مدتی دیگر اجرا شوند.
پرسش: چه دیدگاهی بر سطوح فعلی آزمایشات وجود دارد و چه اقداماتی باید صورت پذیرد ؟
پاسخ: اقدامات بسیار زیادی باید انجام گیرد چرا که در حال حاضر دانشمندان اطلاعات کافی ندارند و تنها راه برای کسب اطلاعات بیشتر انجام آزمایشات است. تعداد بیشتری از افراد موجود در جامعه ریسک پذیری پایین و بدون بیماری های زمینه ای مورد آزمایش قرار گیرند. کووید 19 باید بخشی از آزمایشاتی باشد که پزشکان عمومی طی برنامه معمول و روتین خود انجام می دهند. هم چنین باید فاضلاب هم مورد آزمایش قرار گیرد که این می تواند روشی برای آزمایشی در سطح جامعه باشد. هم چنین می توان گفت که برای پی بردن به این موضوع که چه بخشی از جامعه در معرض ویروس قرار گرفته و مصونیت دارند، احتیاج به آزمایش آنتی بادی می باشد.
پرسش: با توجه به این که در بعضی کشور ها شیوع این بیماری تحت کنترل در آمده، آیا می توان یک بازگشایی و برطرف محدودیت ها به صورت نهایی را انتظار داشت ؟ در طی سه یا شش ماه آینده چه نوع اقداماتی ضروری است و آیا می توان انتظار یک دارو و یا واکشن نهایی را داشت؟
پاسخ: بعضی اقدامات صورت گرفته تا کنون احتیاج به ادامه و اجرا دارند. یک واکسن ایمن و موثر برای دسترسی به مقدار بسیار زیاد احتیاج به حدودا 18 ماه تا دو سال دارد. برای مثال ، اینکه چه مدت احتیاج است رستوران ها بسته بمانند، وابسته به این است که سرعت گسترش بیماری در جوامع چگونه است. میزان کاهش اقدامات پیش گیرانه جهت کنترل، بسته به این است که چه تعداد کیس جدید مبتلا به این بیماری وجود دارد و وابسته به صعودی یا نزولی بودن و چگونگی منحنی اپیدمی است.
پرسش: در کشور هایی که شیوع بیماری کنترل شده است آیا ریشه کن شدن بیماری می تواند مورد انتظار باشد و یا هنوز فاصله گذاری بین افراد مورد احتیاج است ؟ اگر پیش بینی می گردد که این بیماری به یک بیماری فصلی تبدیل می گردد، آیا می توان گفت حفظ ایمنی تنها استراتژی مورد در این مرحله است و این بدان معنا خواهد بود که نیمی از مردم باید مبتلا به ویروس کرونا شوند ؟
پاسخ: به نظر می رسد خوب خواهد بود ولی به نظر خیلی واقع بینانه نمی رسد و هیچ کشوری نتوانسته به آن دست پیدا کند. در واقع ریشه کن کردن این بیماری مشکل خواهد بود . انتقال این ویروس از افرادی که علائمی ندارند و یا علائم بسیار کمی دارند امکان پذیر است . بنابر این تا زمانی که علائم فرد مبتلا به اندازه کافی زیاد نشوند و بیماری در آن فرد شدت نگیرد، به بیمارستان مراجعه ننموده و بیمار کشف نمی گردد. به همین دلیل احتیاج به آزمایش آنتی بادی وجود دارد تا بتوان افرادی که در معرض ویروس قرار گرفته اند را تشخیص داد.
پرسش: موضوع استفاده از ماسک در بسیاری از کشور ها موضوعی داغ است. با توجه به اطلاعات و هدایت های سازمان بهداشت جهانی (WHO) استفاده از ماسک به صورت گسترده در سطح جامعه توسط تمام افراد آیا احتیاج است ؟
پاسخ: هنوز اطلاعات جامعی در خصوص میزان تاثیر استفاده از ماسک در سطح گسترده وجود ندارد. هنوز شواهدی بر بهتر بودن ماسک های تنفسی نسبت به ماسک های جراحی برای محافظت در جامعه وجود ندارد. ماسک های تنفسی برای محافظت از افراد مشغول در کار های پر ریسک پیشنهاد می گردد. اگر شیوع گسترده ای در جامعه وجود داشته باشد می توان گفت ماسک های پارچه ای می توانند مفید باشند. در واقع استفاده از ماسک می تواند تاثیر بسیار زیادی در محافظت از جامعه در مقابل افرادی که به بیماری مبتلا شده اند، داشته باشد. از مزیت های ماسک های پارچه ای این است که می توان در خانه با آب داغ شستشو داد و با این کار از بحران کاهش لوازم پزشکی کاسته می گردد.
پرسش: شنیده ها حاکی از این است که ویروس کرونا علاوه بر ریه به نقاط دیگری از بدن هم می تواند حمله کند و موجب آسیب گردد، چه نقاط دیگری را می تواند درگیر کند و این موضوع تا چه اندازه قابل توجه است ؟
پاسخ: غالبا دستگاه تنفسی را مورد حمله قرار می دهد. البته در مناطق دیگری از بدن مانند روده هم می تواند تکثیر شوند و موجب اسهال گردد. بعضی از ارگان های دیگر بدن مانند قلب هم مورد عفونت قرار می گیرند که البته این موضوع باید بیشتر مورد آنالیز قرار گیرد.
پرسش: گزارش ها نشان دهنده احتمال عفونت مجدد می باشند و هنوز سر در گمی در خصوص اینکه آیا افرادی که مبتلا شده اند و سپس بهبود یافته اند دارای مصونیت می باشند، وجود دارد. با توجه به این موارد چه باید کرد ؟
پاسخ: در این مورد احتیاج به آزمایشات آنتی بادی بسیار بیشتری وجود دارد که در جمعیت های زیادی انجام گردد تا معین گردد. ممکن است بعضی افراد دو بار به این بیماری مبتلا شوند، در حال حاضر اعتقاد بر این است که این یک بیماری غیر عادی است. ولی در بیشتر موارد می توان گفت که افراد مبتلا به کووید19 که بهبود یافته اند، در مقابل این بیماری مصونیت دارند. سوال پیش آمده این است که این مصونیت تا چه زمانی می تواند ادامه داشته باشد.
پرسش: دیده شده که تعطیلی خطوط هوایی هزاران کارمند را از کار انداخته و مسافرت ها را متوقف نموده است. آیا بعد از آغاز فعالیت های مالی، دیدگاهی بر زمان لازم برای آغاز پرواز مردم وجود دارد ؟ و اینکه فرودگاه ها چه اقداماتی به منظور محافظت از مسافران و جلوگیری از شیوع مجدد بیماری می توانند انجام دهند ؟
پاسخ: سفر های بین المللی حداقل تا شش ماه متوقف خواهند شد. در واقع برای دانستن اینکه چه زمانی می توان محدودیت ها را برطرف کرد احتیاج به اطلاعات بیشتری می باشد. می توان گفت در این دوره بیمه مسافرتی افراد را پوشش نمی دهد. نمی توان تصور سفر های بین المللی را تا زیر شش ماه داشت.
پرسش: در حال حاضر آسیا، اروپا و ایالات متحده کانون توجه می باشند. ولی ایران خطرات پیش روی کشور های کمتر توسعه یافته مانند کشور های جنوب صحرای آفریقا را نشان می دهد. چه از نظر انسانی و چه از نظر بازگشت ویروس از آن مناطق، آیا نگرانی وجود دارد ؟
پاسخ: در کشور هایی که جمعیت زیادی داشته و در عین حال بهداشت ضعیفی دارند، چرخه بیماری به خوبی کشف نشده و به احتمال زیاد مدیریت ضعیف تری برای تهدید بیماری خواهند داشت. هم چنین این امر به صنعت گردشگری، اگر در آن کشور ها موجود باشد، صدمه می زند. در کشور هایی که منابع مالی ضعیف تری دارند اوضاع بدتر خواهد بود.
پرسش: بسیاری از افراد وجود دارند که با عدم بروز علائم بیماری، تست کرونای آن ها مثبت اعلام شده است. این موضوع چقدر می تواند عمومیت داشته باشد؟
پاسخ: معین شده است که طیف گسترده ای از بیماری می تواند در افراد مبتلا وجود داشته باشد. در خصوص افراد مبتلای بدون علامت باید بسیار مراقب بود چرا که بعضی افراد پیش علامت دار هستند و از نظر بیماری خفیف می باشند. آزمایش آنتی بادی در خصوص آنالیز میزان شیوع ویروس کرونا می توان یاری کند. طی یک تا دو ماه آینده باید جوامع را آزمایش کرد تا فهمید چه تعداد از افراد آنتی بادی دارند و در معرض ویروس قرار گرته اند.
پرسش: با توجه به اینکه جوامع مختلف اقدامات متفاوتی را برای ایمن نگه داشتن افراد در مقابله با این بیماری انجام داده اند، و نظر به اینکه این ویروس احتمالا یک بیماری فصلی گردد، در آینده چه نوع اقداماتی را می توان انجام داد ؟
پاسخ: عملا نمی توان دید که سم پاشی خیابان ها چه مقدار موثر است اما تمیز کردن با مواد شوینده و سایر عوامل ضد عفونی کننده موثر است و می توانند ویروس را از بین ببرند. این عوامل ضد غفونی کننده باید در سطوح و نقاط پر خطر مانند دستگیره درها، دکمه زنگ ها، در ورودی ها، نیمکت های عمومی و غیره مورد استفاده قرار گیرند. هر چیزی که بیشتر لمس می گردد، باید بیشتر تمیز گردد. در صورتی که کسی به ویروس کرونا مبتلا شد نباید به سر کار رود و هم چنین نباید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کند. در طول بیماری سارس، هنگامی که مردم از ماسک ها در هنگ کنگ استفاده می کردند، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کمتر دچار عفونت دستگاه تنفسی می شدند. باید از تجارب بهره جست چرا که احتمالا این ویروس از بین رفتنی نیست.
پرسش: در سال های گذشته، آنفلوانزای مرغی، مرس، سارس، آنفلوانزای خوکی و شیوع ابولا مشاهده شده است. آیا الگویی در این زمینه وجود دارد ؟
پاسخ: بله ! بیشتر بیماری هایی که برای بشر مشکلاتی را به همراه داشت اند از حیوانات ناشی شده اند. تقریبا در خصوص هر بیماری ویروسی می توان گفت منشا پیدایش آن ها حیوانات هستند. ویروس sars-cov-2 فقط نمونه ای از آن است. هر چه محیط زیست را بشتر مختل کنیم رشد جمعیت بیشتری داشته باشیم، هر چه کشاورزی بیشتری بدون امنیت زیستی کافی داشته باشیم، خطر بسشتری در پی خواهد داشت. تماس افراد با حیوانات عجیب و غریب مشکلاتی را ایجاد خواهد نمود.
0
منبع: دلتابان