فراوری دارویی برای درمان خواهرخوانده ویروس آنفلوآنزا

به گزارش مجله فان پی سی، گروهی از محققان یکی از شرکت های دانش بنیان با سنتز RNA دو رشته ای دارویی به صورت اسپری برای پبشگیری و درمان بیماری کووید-19 عرضه کردند که به گفته آنها ماده مؤثره این دارو بعد از وارد شدن به مخاط بینی لایه محافظتی در برابر این ویروس ایجاد خواهد نمود.

فراوری دارویی برای درمان خواهرخوانده ویروس آنفلوآنزا

دکتر مهدی خزاعی، مدیر عامل یکی از شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه زیست فناوری و مجری طرح در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به سابقه مطالعات این شرکت در زمینه ژنتیک داروها و ویروس آنفلوآنزا، گفت: در این مطالعات ما نسبت به شناسایی ساختارهای ژنتیکی این ویروس اقدام کردیم.

وی فراوری پروتئین نوترکیب و کیت های ژنتیکی را از دیگر دستاوردهای این شرکت بیان کرد و یادآور شد: تا به امروز با همکاری گروه تحقیقاتی حاضر در این شرکت 50 تا 60 محصول ژنتیکی را فراوری کردیم که توسط دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی سال ها است استفاده می شوند و اخیرا با توجه به شیوع ویروس کرونا اقدام به فراوری دارویی برای درمان این بیماری کردیم.

خزاعی با اشاره به تحقیقات صورت گرفته برای فراوری داروهایی برای درمان آنفلوآنزا در داخل و خارج کشور، اظهار کرد: ما در این تحقیقات کوشش کردیم که داروهایی برای برطرف عوارض بیماری آنفلوآنزا در کمترین زمان ممکن برای تیپ های مختلف این ویروس طراحی کنیم که نتایج قابل قبولی را نیز به دست آوردیم.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان ویروس آنفلوآنزا را خواهرخوانده ویروس کرونا توصیف و خاطر نشان کرد: بر اساس مطالعاتی که ما بر روی ویروس های آنفلوآنزا و کرونا انجام دادیم، مشاهده کردیم که این دو ویروس بیش از 64 درصد شباهت با یکدیگر دارند، همچنین شباهت های بالایی در حدود 89 درصد و 72 درصد با بقیه خواهران خود مثل سارس و مرس دارد و 57 درصد شباهت DNA با ویروس HIV دارد؛ از این رو تخمین رفتارهای ویروس کرونا امکان پذیر است، بر این اساس با شیوع این ویروس مطالعات خود را بر روی فراوری داروهایی جهت درمان این ویروس گسترش دادیم.

خزاعی یادآور آور شد: داروی ضد ویروس کرونای فراوریشده دارای چند نوع میکرو siRNA غیر کدشونده است که از الگوی ویروس کووید 2019 کپی برداری شده است.

به گفته وی siRNA در حقیقت یک RNA دو رشته ای است که به صورت شیمیایی سنتز می گردد.

خزاعی به بیان نحوه سنتز شیمیایی این دارو پرداخت و شرح داد: با وجود تکنیک های شیمیایی پیشرفته این امکان وجود دارد که بتوان نوکلئوتیدهای مختلف را که به عنوان منومرها شناخته می شوند، سنتز و به صورت شیمیایی فراوری کرد.

این محقق حوزه زیست فناوری و ژنتیک با تاکید بر اینکه این دارو در فاز سلولی و حیوانی تست شده است، ادامه داد: علاوه بر آن این دارو بر در فاز انسانی بر روی 980 نفر تست شد که 98 درصد در درمان و 99 درصد در پیشگیری مؤثر بوده است.

وی با تاکید بر اینکه این دارو به صورت اسپری فراوری شده است، افزود: پس از اسپری کردن این دارو، مواد مؤثره آن به وسیله مخاط بینی وارد بدن می گردد و با ایجاد یک لایه محافطتی از تکثیر این ویروس در بدن جلوگیری خواهد نمود.

وی اضافه نمود: مواد مؤثره این دارو تا 48 ساعت در خون باقی می ماند و در صورتی که با ویروسی روبرو گردد، بر اساس شناسنامه ای که در اختیار دارد، اقدام به از بین بردن آن خواهد نمود.

خزاعی یادآور شد: این دارو قبل از آنکه مبتلایان انتوبه شوند(انتوبه شدن یک روش استاندارد شامل عبور لوله به مجاری هوایی انسان است) و یا تب بالا و یا سیستم ایمنی بسیار ضعیفی نداشته باشند، قابل تجویز است.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در پاسخ به اینکه این دارو با موتاسیون های ویروس کرونا چگونه عملکرد خود را حفظ می کند، با تاکید بر اینکه عملکرد دارو با واکسن متفاوت است، ادامه داد: موتاسیون برای اثربخشی واکسن مهم است، چرا که باعث خواهد شد که واکسن قادر به شناسایی ویروس نگردد. رابطه ای میان آنتی ژن و آنتی بادی وجود دارد، به این معنی که آنتی بادی بر اساس نقشه ژنتیکی خاصی تحریک می گردد و در صورتی که ویروس موتاسیون داشته باشد رابطه آنتی ژن و آنتی بادی برهم می خورد و واکسن کارکرد خود را از دست می دهد.

وی یادآور شد: ولی دارو کارکرد خاصی دارد و مستقل از هر نوع موتاسیون است؛ از این رو در صورت ساخت دارو، همه موتاسیون های این ویروس را قادر به شناسایی است.

خزاعی در مورد اینکه چرا با این یافته جهان به سمت فراوری دارو به پیش نرفت، گفت: محققان جهان بیشتر بر روی واکسن و درمان ارزان تر متمرکز شدند و از آنجایی که مطالعات ما بر روی ویروس بوده است؛ چون در این زمینه سابقه تحقیقاتی داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که درجهت فراوری دارو گام برداریم.

وی یادآور شد: مدارک این دارو برای اخذ مجوزها به سازمان غذا و دارو داده شده است. اخذ مجوز برای داروها فرایند پیچیده ای دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 20 فروردین 1400 بروزرسانی: 20 فروردین 1400 گردآورنده: funpc.ir شناسه مطلب: 716

به "فراوری دارویی برای درمان خواهرخوانده ویروس آنفلوآنزا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فراوری دارویی برای درمان خواهرخوانده ویروس آنفلوآنزا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید