فعالیت های آموزنده برای کودکان نوپا

به گزارش مجله فان پی سی، محیط اطراف بچه ها به عنوان یک کلاس درس بزرگ برای آن ها عمل می نماید. کودک در زندگی روزمره خود به این طرف و آن طرف حرکت می نماید، مفاهیم اساسی (مانند اشکال و رنگ ها) را یاد می گیرد، آغاز به درک مهارت های پیچیده تری مانند ریاضی و زبان می نماید و درک بیشتری از خود و محیط پیرامون به دست می آورد. والدین می توانند این آموزش را با معرفی بعضی از فعالیت های آموزنده برای بچه ها نوپا بیشتر نمایند.

فعالیت های آموزنده برای کودکان نوپا

در این مطلب چند فعالیت آموزنده که در عین حال برای کودک سرگرم نماینده هستند را معرفی می کنیم. این فعالیت های آموزنده به راحتی می توانند در زندگی روزمره به کار گرفته شوند. کودک به وسیله این فعالیت ها و بازی های ساده تشخیص حروف نام خود، شمارش آیتم ها، خواندن علائم، تمایز رنگ ها و موارد دیگر را تمرین می نماید. تا سرانجام این مطلب برای معرفی برترین فعالیت های آموزنده برای بچه ها نوپا با ما همراه باشید.

1. نمایش حروف نام کودک

بچه ها معمولاً تا سن 3 یا 4 سالگی تشخیص حروف را یاد نمی گیرند اما معمولاً در ابتدا حروف تشکیل دهنده نام خود را تشخیص می دهند. سعی کنید نام آن ها را در سرتاسر خانه مانند روی درب اتاق خواب، صندلی حمام، یخچال و مکان های دیگر به نمایش در بیاورید. در خصوص کلمات دیگری که با همان حرف ابتدای نام آن ها آغاز می گردد نیز با آن ها صحبت کنید . به طور مثال، اگر نام کودک با حرف میم آغاز می گردد، از کلماتی مانند مادر یا مرد یاری بگیرید و آن ها را با کودک تمرین کنید.

2. خواندن تابلوهای علائم و نشانه ها

وقتی همراه کودک خود هستید، به کلمات و حروف روی تابلوهای خیابان، فروشگاه ها و مطب پزشک اشاره کنید. آن ها را با صدای بلند برای کودک بخوانید (مثلاً بگویید که این علامت می گوید ایست) و به او یاری کنید تا به کلمات دیگر هم وزن با آن کلمه فکر کند (به عنوان مثال، کلماتی شبیه به کلمه ایست مانند چیست، پیست و زیست) زیرا برترین راه برای آموزش بچه ها استفاده از آواز، واج آرایی، شعر و وزن کلمات است. برای اینکه به کودک نوپایتان یاری کنید تا حروف را به کلماتی که می سازد متصل کند، آهسته صحبت نموده و کلمات را واضح و شمرده تلفظ کنید. اگر مقدور است هنگام خواندن عبارات علائم و تابلوها، انگشت خود را زیر حروف و کلمات آن قرار دهید.

3. شمارش اعداد

کودک از دو سالگی ممکن است بتواند اعداد 1 تا 10 را به ترتیب بخواند، اما احتمالاً تا دوران پیش دبستانی توانایی شمردن کامل اعداد را نخواهد داشت. با وجود این، می توانید تشخیص تعداد اشیاء را با شمارش آن ها در حین فعالیت هایی مانند پوشیدن لباس (یک دکمه، دو دکمه، سه دکمه)، آماده کردن وعده های غذایی (شش نخود در بشقاب من وجود دارد) و خرید از فروشگاه (من سه سیب زمینی دارم، بنابراین به یک سیب زمینی دیگر احتیاج دارم تا چهار سیب زمینی داشته باشم) در بچه ها تقویت کنید.

هنگام شمردن از انگشتان خود بهره ببرید و کودک را نیز تشویق کنید تا با انگشتان خود مانند شما عمل کند.

4. دسته بندی اشیاء بر اساس نوع یا رنگ

عمل مشاهده، مقایسه و تضاد اشیاء بخش مهمی از مقدمات ریاضیات است. خوشبختانه، بچه ها خردسال مهارت خاصی در مرتب کردن اشیاء دارند. در این فعالیت از برترین فعالیت های آموزنده برای بچه ها نوپا، از کودک خود بخواهید حیوانات عروسکی خود را بر اساس نوع آن ها (گربه ها در یک دسته، خرس ها در دسته دیگر) یا رنگی که دارند، گروه بندی و مرتب کند. بعلاوه، می توانید ببینید پس از شستن لباس ها در ماشین لباسشویی آیا می تواند جوراب های تمیز شما را از جوراب های خودش جدا کند یا خیر. علاوه براین، از او بخواهید قاشق هایی را با مقدار های مختلف در جای مناسب خود در محفظه نگهداری قاشق ها یا جاقاشقی قرار دهد.

مدتی قبل از 2 سالگی، فرزند شما تفاوت مفاهیم کمتر و بیشتر را نیز تشخیص خواهد داد. بنابراین از او سؤالی هایی مانند کدام دسته بیشتر و کدام یک کمتر است؟ بپرسید.

5. ساخت یک آلبوم از اشکال هندسی

بسیاری از کتاب های بچه ها به بچه ها در خصوص اشکال هندسی و مفاهیم مربوط به آن ها مطالب کاربردی را آموزش می دهند اما شما می توانید با یاری به فرزندتان در ساخت حجم هندسی، این کار را بهتر انجام دهید. پس از کشیدن اشکال بر روی یک تکه کاغذ، مجلات و روزنامه ها را با هم ورق بزنید و مواردی را که با هر شکل مطابقت دارند برش دهید.

بعلاوه می توانید با رفتن به پیاده روی در محیط اطراف خانه یا محله، در پی اشیاء دیگر با اشکال متمایز بگردید. از چیزهایی که فرزندتان به آن ها اشاره می نماید مانند یک پنجره به شکل مربع، یک لاستیک به شکل گردی یا دایره یا یک آجر به شکل مستطیل عکس بگیرید. وقتی به خانه رسیدید، تصاویر را پرینت بگیرید و در یک آلبوم عکس بچسبانید و بر اساس شکل هایشان آن ها را دسته بندی کنید. چندین مثال از یک شکل را در صفحاتی جداگانه قرار دهید تا علاوه بر شناسایی اشکال، به کودک نشان دهید که اشکال در مقدار های مختلف نیز وجود دارند.

6. آموزش اشکال در آشپزخانه

احتیاجی نیست که کوکی ها همواره گرد باشند و یا همه ساندویچ های اسنک مربعی یا مثلثی شکل نیستند. بسیاری از خوراکی های محبوب مانند پنکیک، کوکی و نان را می توان به صورت مثلث، مربع، ستاره، بیضی، مستطیل و اشکال دیگر برش زد. در بیرون از آشپزخانه نیز به کودک خود اجازه دهید تا شکل های شیرینی را تشخیص دهد. سپس به او یاری کنید تا هر کدام را شناسایی نموده و دسته بندی کند.

7. نقاشی انگشتی برای تشخیص رنگ ها

به فرزندتان اجازه دهید برای قرار گرفتن مستقیم در معرض رنگ ها و به عنوان یک فعالیت آموزنده و سرگرم نماینده، با استفاده از انگشتان خود نقاشی انگشتی بکشد. رنگ ها را در حین استفاده از هر یک نام ببرید. پس از خشک شدن نقاشی، می توانید به بیرون و اطراف خانه بروید و در پی وسایلی باشید که با رنگ های استفاده شده در نقاشی کودک مطابقت داشته باشند. با کودک در خصوص اینکه چگونه در طبیعت طیف های رنگی زیادی از آبی آسمانی کم رنگ گرفته تا آبی تیره که تقریباً سیاه به نظر می رسد وجود دارد یا اینکه چرا هر چیزی رنگی دارد، صحبت کنید. به عنوان مثال، می توانید به او بگویید که گیاهان سبز هستند تا از این طریق نور خورشید را دریافت نمایند. احتیاجی نیست وارد مباحث پیچیده علمی شوید.

8. استفاده از رنگ ها در جملات

تا آنجا که ممکن است رنگ ها را به یاد کودک بیاورید و از آن ها در جملات و عبارات بهره ببرید تا کودک رنگ های مختلف را تشخیص دهد. به طور مثال به او بگویید که آیا می توانی این توپ زرد را در سطل آبی قرار دهی؟ یا در هنگام صرف غذا بپرسید: سیب قرمز می خواهی یا موز زرد؟

بعلاوه می توانید روزی را به نام یک رنگ نام گذاری کنید. پنج شنبه لباس سبز بپوشید و در حین نوشیدن شیر سبز رنگ انگور سبز و لوبیا سبز بخورید. با کمی رنگ خوراکی می توانید شیر را به رنگ سبز در بیاورید.

9. سایه بازی

در یک اتاق تاریک، چراغ قوه را در دست خود بگیرید تا نور آن روی دیوار منعکس گردد. با دست خود سایه هایی به شکل حیوانات بسازید. بعلاوه کودک می تواند از چرخاندن نور چراغ قوه به تنهایی روی دیوار نیز لذت ببرد.

10. پازل

کودک نوپا را با پازل های ساده ای که حل مسئله و رشد شناختی را تقویت می نماید، آشنا کنید. پازل می تواند با قطعات بزرگ یا با تعداد قطعات کم باشد. پازل ها به رشد هماهنگی دست و چشم، آگاهی فضایی و مهارت های تمرکز کودک یاری می نماید. هنگام تکمیل پازل ها با هم، می توانید به کودک خود یاری کنید تا اشکال، رنگ ها و اشیاء مختلف را تشخیص دهد. بعضی از پازل ها حتی از اعداد و حروف برای یاری به مهارت های خواندن و ریاضی استفاده می نمایند.

11. بازی های فکری

بازی های فکری ساده ای را که رعایت نوبت، پیروی از قوانین و مقدمات ریاضی و اعداد را آموزش می دهند، به کودک نوپای خود معرفی کنید. بازی هایی مانند لگو، جعبه های ماهیگیری و هوش برتر برای این گروه سنی مناسب هستند. انجام بازی های فکری در کنار بچه ها و همراه با آن ها می تواند به رشد مهارت های اجتماعی، صبر و روحیه ورزشی بچه ها یاری کند. بعلاوه فرصتی را برای شما و فرزندتان فراهم می نماید تا با هم ارتباط برقرار کنید و از آن لذت ببرید.

12. آواز و موسیقی

آهنگ های ساده و شعرهای مهد کودک را به کودک نوپا آموزش دهید تا به رشد مهارت های زبانی، حافظه و هماهنگی فکر و بدن او یاری کند. آواز خواندن با هم می تواند پیوند بین شما و فرزندتان را تقویت نموده و تجربه ای مشترک و سرگرم نماینده ایجاد کند. کودک خود را با انواع مختلف موسیقی آشنا کنید و او را تشویق کنید تا با سازهای ساده مانند طبلک برقصد، دست بزند یا بازی کند. فعالیت های موسیقیایی می تواند به رشد مهارت های گوش دادن، هماهنگی و بیان کودک یاری کند.

13. آشپزی و پخت و پز

کودک نوپای خود را در فعالیت های ساده آشپزی و شیرینی پزی شرکت دهید تا به رشد مهارت های حرکتی ظریف، هماهنگی دست و چشم و مفاهیم اولیه ریاضی او یاری کنید. به کودک خود کارهای مناسب سن مانند هم زدن، ریختن یا ورز دادن خمیر بدهید. بعلاوه آشپزی در کنار یکدیگر به توسعه درک بچه ها از دلیل و معلول، توالی و پیروی از دستورالعمل ها یاری می نماید. به علاوه، فرصتی عالی برای پیوند و ایجاد خاطرات ماندگار است.

14. لباس پوشیدن و نقش آفرینی

برای تشویق کودک به انجام دادن بازی های تخیلی و نقش آفرینی، انواع لباس های خاص و لوازم جانبی را برای کودک نوپای خود فراهم کنید. پوشیدن این لباس ها شبیه به شخصیت های کارتونی یا حیوانات به رشد خلاقیت، ابراز وجود و مهارت های اجتماعی او یاری می نماید. فرزندتان را به خلق شخصیت ها و سناریوهای مختلف تشویق کنید و با ایفای نقش های مختلف آن ها را سرگرم کنید. بعلاوه ایفای نقش می تواند به کودک یاری کند همدلی و درک دیدگاه های مختلف را تمرین کند.

کلام آخر

توسعه مهارت های اجتماعی و عاطفی در بچه ها نوپا برای آینده آن ها بسیار مهم است. یکی از راه های انجام این کار، ترتیب قرارهای بازی با سایر بچه ها یا شرکت در فعالیت های گروهی است که به کودک یاری می نماید تا مطالبی را آموزش ببیند و یاد بگیرد که با دیگران تعامل کند. بعلاوه می توانید کودکتان را در بازی های نقش آفرینی با استفاده از اسباب بازی ها یا وسایل دیگر برای نمایش احساسات و موقعیت های اجتماعی مختلف قرار دهید. به او یاری کنید تا احساسات دیگران را درک کند و با آن ها همدلی کند.

فعالیت دیگر این است که فرصت هایی را برای فرزندتان فراهم کنید تا انتخاب کند و ترجیحات خود را در طول بازی بیان کند که باعث افزایش استقلال و اعتماد به نفس کودک می گردد. علاوه براین، فراهم کردن یک محیط پرورشی و جوابگو که در آن کودک برای کشف و ابراز احساسات خود احساس امنیت کند، برای رشد اجتماعی و عاطفی او لازم است.

منابع: healthyyoungminds , parents

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 6 فروردین 1404 بروزرسانی: 6 فروردین 1404 گردآورنده: funpc.ir شناسه مطلب: 1584

به "فعالیت های آموزنده برای کودکان نوپا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فعالیت های آموزنده برای کودکان نوپا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید